perjantai 20. heinäkuuta 2012

Haista home ja muuta ihmeellistä

 Ja vähän kun ripsinyt vettä ja mökin kulma kastunut niin jo on taas nostatettu esille, kuin pullataikinaa, keskustelu homeesta. Ja mikä sen parempi lähettiläs on kyseisen kansantaudin ja kiihotuksen lähettiläs Hannele Rämö, tuo Aste ry:n sielu ja elämä.
 http://www.hs.fi/kotimaa/N%C3%A4in+tunnistat+homeen+hajun/a1305584783059 

 Parina viime vuonna on ollut lämmintä ja helvetin lämmintä, sekä myös äärettömän kosteaa. Talkkarinkin huomion mukaan, sekä ihan fysiikan lakien mukaan tapahtuu semmoinen ilmiö, että mitä lämpimämpää niin sen enenmän vettä haihtuu ja varsinkin täällä Suomessa missä on lätäkköä ja lammikkoa melkein jokaisessa notkelmassa. Viime kesänäkin enemmän oli päiviä, että oli kosteusprosentti tuplasti koskenkorvan, koun sen alle. Itse homehan tarvitsee alustan, sopivan kosteuden ja riittävän lämpötilan lisääntyäkseen.
  Talkkari ei toki ala puolustelemaan niitä toheloita, jotka tekevät selviä rakennusvirheitä. Mutta Talkkari kiroaa ne säikäytetyt ja valtavirran mukana ajelehtivat aivottomat yksilöt. Niin monasti on ihan omalla toiminnalla itse aiheuttettu mahdollinen homevaurio, Talkkari kyllä tietää ja on nähnyt tällaisia tapauksia, helvetin paljon.
  Viranomaisia viedään kuin kuoriämpäriä ympäri pirttiä, kun jollain perheessä on pitkittynyt sairastumissessio päällä ja pakkohan heidän on ihan viran puolesta olla tekevinään jotain.  
  Yhdessä vuokraluukussa Talkkari joutui peruuttamaan porraskäytävään, että terveystarkastaja pääsi ohi olohuoneeseen. Toisessa oli joka ikinen räppänä teipattu kiinni ja vielä varmemman vakuudeksi makuuhuoneen nurkassa pöhisi ilmankostutin. Etäällä astmaatikolla oli iso karvakasa pyörimässä jaloissa ja välillä kävi piehtaroimassa olohuoneen karvalankamatolla, astmaatikon vedellessä sätkää siinä vieressä. Tai nyrkkipyykkiä kuivatellaan olohuoneessa ja joka helvetin patterilla roikkuu joku kalsari kuivumassa.
 No, nämä olivat pahimpia tapauksia, mitä Talkkari on nähnyt pitkän uran aikana. Mutta kaikissa tapauksissa asukin mielestä syyllinen oli vuokranantaja tai rakentaja.

  "Asiantuntija" Rämö suuressa viisaudessaan on tuonut julki seuraavaa:  "Kun kerrostalojen lämmitykset on katkaistu ja ulkona on koko ajan kosteaa tai sateista, on vaarana, että asunnoissa kehittyy otolliset olosuhteet mikrobien kasvulle."
 Talkkarin on vaan tähän puolitotuuteen todettava seuraavaa: Jos asunnon lämpötila, ihan kesästä johtuen on yli 21 astetta tai ulkolämpötila on korkeampi 20 astetta, niin ihan käyrästönsä mukaan ei patteriverkosto luovuta lämpöä torppaan a) termostaattisten patteriventtilien johdosta, b ) patteriverkoston oman säätönsä vuoksi.
 Ja yhtenä aspektina Talkkari vielä toteaa, että ei yksistään se lämpötilan nosto auta, vaan ilman pitäisi myös vaihtua tiuhaan. Mutta jos ulkona kosteutta on, niin ainoastaan lämmin ilma kyllästyy kosteudesta kosteudesta ja sitten alkaa ne ongelmat.
  Lie tällä  Rämöllä on tapulissa sahanpurut vähän kumminkin kastuneet . . . ja muualla sitä kosteutta ei löydy senkään vertaa . . .

 Tämä "rakennusterveysasiantuntija"  Rämö ( ja kukanhan tämäkin tittelin on hänelle suonut ? ? ) ei vaan kaikki elementtejä ymmärrä putkinäköisyyttään tai kyseessä olevan koulutuksen puuteen takia, miten toisaan voidaan niitä ongelmia estää ja ratkoa. Kaikki kun nivoutuvat kaikkeen, niin rakentaminen, asuminen ja olosuhteet ympäristössä.

 Ja loistavasta asiantuntemattomuudesta kertoo tämäkin lausahdus: Uudemmissa autoissa ja vaunuissa on nykyään myös ilmastoinnit. <<<  Kunhan Rämö ensin oppisi ja sisäistäisi mitä ilmastointi on tosiasillisesti on . . .  Ei niissä, kuin melkein kaikissa taloissa on vain ja ainostaan tuloilman viilennys tai jäähdytys. Lämpötilan pudotuksen seurauksena ja ihan fysiikan lakien mukaan, tuleva ilma tiivistyy kastepisteessä, joka on taas riippuvainen niin lämpötilasta kuin myös kosteuden määrästä ilmassa, vettä grammoina kilossa ilmaa . . .