sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Sankareita - onko heitä ? ? ?

 Eräässä aamun lehdessä on sankareiksi luonnehditun ammattialan sankarin vuodatus. Itse otsikko herätti talkkarinkin huomion: Palomiehet eivät ole enään New Yorkin sankareita.  Onkohan ne palomiehet sitten inhokkeja nyt, joiden päälle syljetään, kun ilmestyvät paikalle sireenit ulvoen ja torvia töräytellen, pelastamaan ihmishenkiä ja sammuttamaan tulipaloja ? ? ?

 Onko se sankarillista, että ihan työn puolesta pelastaa ihmishenkiä tai tappaa mahdollisimman paljon  ? ? ? Ja mikä on ns. arjen  sankari ? ? Kas siinä onkin pohdittavaa syvällisemmin. Talkkari ajatteli tänään sankarillisesti nyhtää takapihan nurmikonkin, jos muilta kiireiltään ehtii.

 Talkkarin mielestä Marski oli sankari kun keksi kunniamerkin. Joka voitiin samanlaisena - ilman aikaisempaa "luokkajakoa" - antaa niin kenraalille kuin sotamiehellekin. Kunniamerkkiä ei kuitenkaan annettu, saaja nimitettiin kunniamerkin kantajaksi, Mannerheim-ristin ritariksi. Moista palkisemistapaa kun muualla maailmassa ei ole olemassa.
 Kaikki arvon ritarit ovat taatusti asainneet jotkut jopa kahteen kertaan, ritari- arvonsa ja kansan arvostuksen. Sankareitä siinä joukossa oli taatusti ne, ketkä eivät leipätyökseen asetta kantaneet. Eikä sen puoleen nekin jotka sotivat ammatikseen, ovat täyttäneet normi- odotukset ja ylittäneet kirkkaasti.

  Tänään muuten tulee kuluneeksi 67 vuotta, kun jatkosodan jälkeinen aselepo astui voimaan.