lauantai 31. maaliskuuta 2012

Asumisen helppous ja vaikeus.

  Talkkarin lähipiirissä ja muuallakin virinnyt keskustelua ja kissanahännän vetoa siitä, mikä on se paras asumismuoto. Pakkohan tässä oli ammattilaisen alkaa tarkastelemaan järjellä sekä vähän listata etuja ja haittoja.

  Vieläkin ja varsinkin ensiasuntoa tai muutoin vinksahtanaisen mielestä osakkeen omistaja luulee omistavansa itse asunnon. Tarkkaan ottaen asia on kyllä siten, että osakkeen omistaja omistaa kasan osakekirjoja joiden perusteella ne antavan oikeuden hallinnoida sitä asuntoa. Siis näin teoriassa sillä jos pyytää osakkeen omistajaa näyttämään osakekirjoja, niin ne ovat pankissa. Toki arvopapereita tuleekin säilyttää muualla, kuin sukanvarressa. Ihan samoin omassa autossa ei kannata pitää muuta, kuin rekistöröinnin teknistä osaa. Tosin mitä luultavimmin ja mitä todennäköisemmin ne osakepaperit ovat kumminkin asuntolainan panttina siellä pankissa.

  Talkkari muistaa vielä sen 90- luvun suuren pankkiromahduksen, jolloin pankki realisoi monasti panttinsa vaikka päällepäin mitään syytä ei näkynyt. No, se sitä korkemapaa pankkimatematiikkaa, josta ei ota selvää edes oikeuslaitos saatika pankkivalvonta harrastava valtiollinen virasto.

  Oma probelmatiikkansa on ns. osa- omistusasunnoissa, jossa korkeamman kynnysrahan jälkeen yhtiön asioista tosiasiallisesti päättää joku muu taho, kuin itse osa-omistustuksen hankkinut asukas. Joku on sanonut, että sillä saa "parempaa" ja "laadukkaampaa" rakentamista ja materiaaleja samoin kuin parempia naapureita. Mutta joskus hyvin laitettu muovimatto kun hakkaa mennentullen huonosti laitetun laminaatin.

  Vuokra- asuntoja on lähestulkoon jokaisessa niemessä ja notkossa, toki tietyillä alueilla on vuokra- asuntojen keskittymiä. Jopa asunto-osakeyhtiöissä voi olla vuokra- asuntoja, joista edes osakkeiden omistajilla ei ole tietoa tai harmainta aavistustakaan. Osake voi olla sukulaistytöllä vuokralla, mutta osakkeenomistaja on voinut antanut tälle valtakirjan esimerkiksi yhtiökokoukseen osallistumiseen ja jopa asioista päättämiseen. Talkkarillekin on tarjottu valtakirjaa ja käyttämään sen tuomaa voimaa päättää erään asunto-osakeyhtiön putkiremontista ja sen toteuttamistavasta, Talkkari jätti sen mahdollisuuden väliin ihan ammatillista syitä, saman alan hommia kun tulee tehdyksi vain yhdelle ja tapana ei ole istua monella pallilla yhtäaikaa.

  Ja sitten eri asumismuotojen etuja ja haittoja, sekä vähän vastakkain asetellen ja vertaillen. Oma koti- Oma lupa ei toteudu missään asumismuodossa, ei edes omakotitalossa jossa lähin naapuri voi olla kymmenien kilometrien päässä. Niinhän se eräs talkkarin tuttukin luuli ja ajatteli, kun alasti kikkeli kourassa kirmasi muijansa perässä pitkin pihamaata keskellä korpea.
  Rakentamiseen kun tarvitaan lupa ja lupaehtojen täyttymiseen ja leiman saamiseen tarvitaan tarkastuksia. Mutta valtiovalta on entisiäkin lupia muutellut jälkijättöisesti, parhaimpana tai pahimpana viimeaikaisa esimerkkinä voitaneen pitää haja- asutusalueiden ja kesämökkien paskavesien puhdistuspakkoa.

 Jos asukas joutuu itsestään ja yhtiöstä johtumattomasta syystä lähtemään evakkoon, lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa niin vuokralainen on paremmassa asemassa. Vuokranantajan velvollisuuksiin kun tulee järjestää vuokralaiselleen uusi asunto, mutta osakkeen omistaja on tällöin oman onnensa, sukulaisten tai kotivakuutuksen varassa. Hyvänä tai huonoimpana ja suurimpana esimerkkinä voitaneen Myllypuron episodia, jossa entisen kaatopaikan päälle oli rakennettu, niin osaketaloja kuin myös vuokrakasarmeja. Paskaliemet alkoivat pulppuamaan pihamaalle sekä kellareihin enenmälti ja myrkynhän se siitä lykkäsi monelle.
  Vuokralla asuville löytyi melko nopeasti uusi vuokra- asunto ja nämä pystyivät jopa katsomaan vähän ja valikoimaan mihin suuntaan muuttivat. Osakkeiden omistajille kerrottin lunastuhinta, joka oli laskettu ja määritelty sen korkeamman matematiinkan mukaan, jossa ei tunteilla tai parvekkeelta olevalla näkymällä ollut mitään sijaa. Joku sitkeä sissi asui pidempään, toki omassa ja maksamassaan osake- huoneistossa mutta lähtöhän se tuli loppujen lopuksi. Liekö sai sympatioiden lisäksi yhtään hilattua hintaa ylöspäin ? ? ? Osakkeiden omistajien oli lähtiessään katsottava kukkaroon ja sillä perusteella etsittävä uusi omistusasunto itselleen jostain.

  Toki vuokra- asunto on tavallaan kalliimpi, kun osakkeen omistaja maksaa omaa tupaa ja pitkällä aikavälillä lainan hoito helpottuu. Ja joskus se päivä koittaa jos on koittaakseen, että ainoana asumiskuluna on hoitovastike. Toisaalta tässä lienee on mennyt aikaa tovi jos toinen ja yhtiöhän on korjauksia rahoittaakseen otettava lainaa jota myös velaton osakkeenomistaja maksaa, kaikkihan talossa kuluu ja menee rikki, poislukien talon juoruämmät ja pihapoliisit. Vuokraa voidaan korottaa vain tietyn verran tietyllä ajalla ja kun kipukynnys suhteessa vuorattavaan kohteeseen ylittyy, niin se kämppä jää vuokraamatta TAI kunta joku yleishyödyllinen taho vuokraa sen ja "sijoittaa" sinne parhaaksi katsomiaan vuokralaisia. Pahimmillaan se tarkoittaa, että asunnon ja yhtiön maine huononee. Toki alkuperäinen vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen ja ellei yhteisymmärrystä löydy, niin pidemmän kaavan kautta se menee, oikeudessa. Vuokrakasarmissa muut asukkaat voivat muuttaa yhtiöstä tai alueelta, kun meno alkaa käymään ympäristössä kiivaaksi, mutta osakkeenomistajalla tämä on pidempi ja monasti kalliimpi prosessa tai jopa voi tulla takkiin sijoituksen kanssa.
  Niin osakkeenomistajan kuin vuokralaisen kyllä saa ulos asunnosta, mutta jokunen tovi ja tuskantäyteinen hetki siinä menee.

  Ja se iänikuinen asuntojen hintojen kohoaminen on harhaa suurimmalta osin, onhan se nähty kerran jos toisenkin maailmalla saatika täällä. Asunnonvälittäjien hehkuttama jatkuva asuntojen hintojen nousu taatusti taas jossain vaiheessa, kun talouskasvu tai joku muu yhteiskunnallinen elementti muuttuu. Esimerkiksi osakkaan maksaman putkiremontin tai linjasaneerauksen hinta ei siirry koskaan täysimääräisenä asunnon hintaan. Talkkarin tietoon ei ole tullut kuin yksi tai kaksi tapausta sadoista, että asunnon hinta on noussut suoraan sen rempan verran, joten näitä "helmiä" ei tavallinen duunari voi vaan huokailla ja haaveksia.

 Niin tai näin, näillä leveysasteilla asumismuodosta riippumatta on hevetin kallista asua ja suurimalta osin se on ihmisillä omanlainen päätös.