keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Ongelmia, asukkaissa vai kiinteistöissä ? ? ?

  Toden totta, Talkkarikin on huomannut että rakentamisen taso on laskenut, ei ole enää ns. suomalaisen rakentajan ammattikunniaa, koska Suomalaisia rakentajia ei oikein ole . . . Yhä useammalla ja mitä suuremmalla osalla ja mitä isommasta urakasta on kysymys, niin ohjeet ja varoitustekstit ovat monilla ulkomaan kielillä . . . Hyvä vai paha, ainakin kielenkääntäjät kiittävät.
  Toki joukoon mahtuu ulkomailta tulleita, jotka ovat ja haluavat orientoitua paikallisiin määräyksiin ja tapoihin tehdä kunnollista jälkeä. Mutta rakennutajilla ja rahoittajilla tuppaa painaa kiire päälle ja valmista pitäisi olla jo alle aikayksikön . . . Time is money.

  Mutta itse asukkaisiin, tai niinkuin monessa tapauksessa Talkkari käyttää termiä, asukki, tuo reppana joka luulee olevan ammattilainen asiassa kuin asiassa ja mutu- tuntuma on se määrävin kriteeri . . . niinkuin sekin eräs bussikuski, joka "yleni" rekkakuskiksi. Isompi auto, isommat kuvitelmat itsestään . . .

  Aloitetaan tästä "ex- bussikuskista" . . . Asuivat kaupungin vuokra- asunnossa, jossa oli 3 h+ keittiö ja lisänä vielä 1 erillishuone . . . Pariskunta oli vaatinut ja saanut paikalle kunnan terveystarkastajan ja toki tarkastaja oli kutsunut paikalle huoltoyhtiön edustajan.

  Soitettiin ovikelloa ja "päästiin" sisään, niin heti eteisessä oli yksi telineellinen nyrkkipyykkiä kuivumassa. Huoneistokohtaisen iv- kone oli pysäytetty, että pariskunta halunnut demosroida "huonon" ilmanvaihdon.
  No, valmistajan ohjeissa tosin kiellettiin koneen pystäyttäminen kokonaan ja käyttökytkimissäkään ei ollut stop- nappia, vain nelinopeuksinen kytkin ja huuvan perhoispellin tehostuskytkin . . .
  Lattioilta löytyi karvalankamattoja, seinillä oli kangasraanuja, sekä aikuisten makuuhuoneesta "löytyi" ilmankostutin . . . ja tavaraa oli kämpässä, kuin parhaalla kirpputorilla . . . sekä lapsten makuuhuoneeseen oli teljetty koira, sentään lyhytkarvainen bokseri.
  Mutta astmaa sairastava pikkuvaimo, joka myös tupakoi . . . unohti sen yhden erillishuoneen koneellisen ilmanvaihdon laittaa pois päältä . . . Lie siinä oltiin sitten keskusteltu perheen piirissä asiasta, kun huonosta sisäilmasta johtuva astmasta mennyt läpi . . .

  Kyseisessä yhtiössä sentään melkoinen joukko asukkaista sentään oli ymmärtänyt huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen käytön ja jokunen oli oikein ihastunut sen käyttömahdollisuuksiin . . . 

  Talkkari kyllä jatkaa surullisia tarinoita, miten ihmiset omalla toiminnallaan aiheuttaneet ongelmisensa, jopa alkamisen tai jopa pahentamisen . . . Toki . . . syyllisen sormi ei ole aina osoittaman kohti loppukäyttäjää, vaan kotin rakentajaa . . .