keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Ongemia asumisessa . . . ja . . .

  Nykymenon mukaan syyllinen on melkein poikkeuksetta rakentaja . . . Talkkari on jo jokusen vuosikymmenen, ensinnäkin katsonut rakentamista (kiitos isäukko, kun oli timpuri) ja toiseksi Talkkari on hoitanut ja huoltanut kiinteistöjä kohta kolme vuosikymmentä. Eli jonkinmoista "kontaktipintaa" on alalle olemassa, jos sitä joku tohtii edes epäillä . . . vaikkakaan Talkkari ei ole onnekseen insinööri tai DI.

  Ensinnäkin melkeimpä nyt on "trendinä" koulujen homeongelmat . . . Talkkari voi todeta, että syynä on se, että "suuressa viisaudessaan" . . . "jotkut" ovat antaneet suosituksen ja / tai jossain se on oikein määrätty, että koneellinen ilmanvaihto pysäytetään totaalisesti, kun suvivirren viimeiset sävelet ovat hiljenneet urkuharmoonista . . .

  Kesähän on enemmän ja vähemmän kosteaa . . . joten Talkkarinkin logiikan mukaan se ulkoilman kosteus imeytyy rakenteisiin, sekä siirtyessään jää muhimaan sinne, ilmanvaihto ei ole kun päällä, joka taasen hoitaisi ylimääräisen kosteuden pois, kun ulkoilmassa on kuivempaa kuin se lämmin ja kostea sisäilma.
  Helsingissä aikoinaan kaupungin ns. oman ja onnettoman kiinteistöhoitoyhtiön päivystäjät joutuivat ravaamaan harva se kerta kouluissa (ja lie edellenkin) , kun iv- koneen palovaaratermostaatti tai automaattinen paloilmoitinlaite "huusi hoosiannaa" . . .ja eikä taatusti se sisäilma ollut kosteusprosentiltaan Saharan luokkaa, mutta lämpötila kyllä. . . . vaikkakin sisäilma oli sitä . . . lähinnä trooppista.

  Yksi "hauskuus" tehtiin aikoinaan, että lämmityksen ja ilmastoinnin kiertovesipumput sammutettiin kesäksi, ihan "järkevän" säästötavoitteen takia . . . säästetään sähköä, Mutta jälleen mentiin ojasta allikoon, moninkertaisesti tuli maksamaan se, että sakka ja moska mitä oli putkistoissa jatkuvassa liikkeessä, pysähtyi ja vajosi putkistojen pohjalle. Eihän siinä mitään ongelmaa olisi ollutkaa, jos se sakka olisi vajonnut pelkään putkeen, mutta kun jonkinmoinen määrä erilaisia ventiilejä on siinä "rakennelmassa" . . . yhdistettynä mukana. Onneksi tämä onneton yritelmä säästää "vähän" sähköä on katoavaa kansanperinnettä . . . Euron säästöllä saadaan  . . . monen euron ongelmat aikaiseksi . . .

  Mutta, missä ihmiset ovat periaatteessa enemmän, kuin työpaikalla . . eli koti se on "kultahin ja kaunehin paikka" vaikka 100% velkarahalla "ostettu" . . . Siellä sitä "osaamattomia" onnettomia vasta löytyykin . . . myös . . . ja varsinkin tuntuu ja "kutkaa" Talkkarilla on, että vedätyksen makua on  . . . helvaten paljon OMIEN virheellisten "asumistottumuksen" peittelyssä . . . Ei sen puoleen, samaa "hupia" harrastataan vakavalla naamalla, myös vuokra- asuntojen puolella . . .

  Ettei tästä kolumnistä tulisi liian pitkä, todettujen ja havaittujen tapausten ruotimiseen, niin Talkkari armahtaa ja tulee jatkamaan juttua  . . . useamman kerran . . . . mm. omakotitaloa myyytiin ilmastoinnilla varustettuna . . . ja kun hengityselin- sairauksiin sairastunut tuli vastaan ovelle, tupakka suussa ja koiran pyöriessä siinä jaloissa . . .