keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

"Enkeli- Elisa" ja koulukiusaus

  Talkkarikin tuli katsoneeksi telkkarista juttua 15 vuotiaasta tytöstä joka teki sen viimeisen ratkaisun kun ei enään jaksanut koulu kiusaamista. Ja karmeinta tavallaan asiassa oli se, että löytyneiden päiväkirjojen kautta asia kaikessa kaameudessaan valkeni vanhemmille.

  Tämä panee myös Talkkarin pohtimaan asiaa siltä kantilta, että jos alle 15 vuotias tai nuorempi uhkaa tappaa jonkun, niin onko se rikos vai ei. Toki rikosoikeudellinen "oma"vastuu alkaa teknisesti 15- vuoden iässä, jolloin jotkut ovat viisaasti päätelleet nuoren olevan henkisesti "kypsä" ymmärtämään tekojensa seuraamukset. Talkkarin mielestä kyseinen ikäraja ei ole relevantti, sillä kaikkihan lähtee ihan kotikasvatuksesta. Miten opetetaan ottamaan vastuuta tekemisistä ja tekemättä jättämisistä, sekä mikä on kotona annettu rangaistus. Ja hyyssääjät ovat vieneet lähes tulkoon kaikki työkalut, niin vanhemmilta kuin opettajilta. Kyllä talkkari pariin kertaan miettii tai ainakin olevinaan miettivinään, minkä rangaistuksen tulee saamaan mm. ikkunan rikkomisesta tahallaan. Selkäähän siitä sai ja viikko rahoja oli turha kysellä vähään aikaan. Ei tullut mieleen uudelleen kokeilla ikkunan kestävyyttä kivellä. kyllä perse muistutti siitä . . .
  On eri asia, kun kuritus muuttuu lapsen pieksemiseksi, ei sitä Talkkarikaan hyväksy. Mutta kerran kun kiusaaja saisivat kunnon selkäsaunan kotona, niin eiköhän ala raksuttamaan pikku- pahantekijän päässä, kun persettä kihelmöi . . .  Mutta . . . EIHÄN meidän mussukka sellaista tee, eihän mussukka . . . Ja taas menee kasvatus tieteiden ammattilaisen halpaan katsoessaan tämän vetoavia silmiä, joista on onnistunut punertamaan muutaman kyyneleen, ihan varmemman vakuudeksi syyttömyydestään.

  Eihän kiusatun pitäisi lähteä tai vaihtaa koulua, vaan kiusaajiksi todettujen tulisi siirtyä jonnekin muualle. Ja viime kädessä, koulukoti tai joku muu kasvatuksellinen laitos hoitakoon kotona vajaaksi jääneen kasvatuksen.

 http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/15-vuotiaan-elisan-paivakirja-paljasti-itsemurhan-syyn/art-1288453641466.html#comments-anchor