tiistai 24. huhtikuuta 2012

Ennen oli toisin . . .

  Näköjään sitten talkkaritkin "alas"ajetaan, mitä tulee työehtosopimukseen, sillä hampaaton PAM ja kansallisomaisuutemme  hoidosta ymmärtämätön Kiinteistöpalvelut ry ovat päättäneet näin, talkkarilla ei tule olemaan omaa työehtosopimusta toukokuun alun jälkeen.
  Talkkari tuo entisajan relikti ja haikailun kohde, niin monasti on haluttu takaisin taloa valvomaan ja vahtimaan, mutta kun rahasta tulee kyse niin se haikailu loppuu siihen. Ensin oli talonmies, sitten aluehuotoyhtiöt ja globaalisuuden avatessa rajat tuli kaikkien parjaamat ja globaalit huoltyhtiö-tavaratalot, joista "löytyy" apuja lähes kaikeen ongelmaan talossa, iso kun on kaunista.
 
  Ala kun on jatkuvassa käymistilassa, kun yhtiöt kilpailuttavat jatkuvasti ja kentällä isot yrittävät kasvaa isommiksi, toisaalta moni tekijä vittuuntuu ja perustaa huoltofirman. Joukkoon mahtuu sellaisiakin, että muutaman vuoden sivutoimisena talkkarina olo tekee mukamas aidon ammattilaisen ja nämä sitten ammattitaidottomuuttaan olevat osaavinaan ammattilaisten hommat, voi näet sitä luntakin luoda väärin.
  Johan aikoinaan isännät sanoivat, että kyllä työmies palkkansa on ansainnut . . . Tosin ne "isännät" eivät enään istu täällä, vaan jonkun sijoitusyhtiön tai muun kasvottoman instanssin kokoushuoneessa lukuja katsellen, helvetin kaukana.
  Asia erikseen on tosin asunto-osakeyhtiöt, jossa joukko velkaantuneita luulee omistavansa kämppänsä, mutta todellisuudessa siihen asunnon hallintaan oikeuttavat osakekirjat ovat pankissa panttina asuntolainasta. Kallishan on entisajan talkkari pitää, sillä ei yksistään sille talkkarille pidä maksaa liksaa vaan myös varamiehelle ja sivukulut siihen päälle. Eikä se 100 metriä pihateitä ja 30 auton parkkipaikka pysy puhtaana lumesta pelkällä kolalla ja lapiolla.
  Ja semmoinen erikoisuus, kuin sivutoiminen talonmies - jossa "toivotaan" olevan tavattavissa 25 tuntia vuorokaudessa, siis se 5:s tunti tulee ruokatunnista. Tällaisissa tapauksissa se tavoistettavavissa oleva henkilö on talkkarin akka joka on "nyrkin ja hellan välissä" kotona hoitamassa jälkikasvua. Se sivutoiminen kun käy päivätöissä ansaitsemassa leipää . . . leivänpäällinenhän se sivutoimesta tulee, jos verottaja suo.

  Talkkari kun ajatteli lähteä talkkarina eläkkeelle, mutta nyt vaan talkkarin täytyy keksiä uusi ja raflaava, innovatiivinen ammattinimike.