maanantai 9. tammikuuta 2012

Oma tupa - oma lupa ? ?

  Taas on se aika vuodesta, kun alkaa kaikenmaailman kitinät ja ritinät asumisen kalleudesta:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201201111423&ref=il
  Ja perinteisesti pahnan pohjimmaiset saa osansa, kiinteistön hoito ja siivous. Mitä tulee kitinöihin, niin syynä lienee liian suuri asuntovelka sellaisessa yhtiössä missä asiat ei ole ihan kunnossa. Ei ihmiset edelleenkään tajua, että asunnon ostaminen on kestokulutushyödyke, jota kumminkin täytyy hoitaa ja huoltaa jatkuvasti.Autoakin lienee pestään tai huolletaan useammin, kuin kerta viiteen vuoteen . . .
  Mutta jo itse käsitteissä on kolhoosi- "omistajilla" pienenpieniä ymmärtämättömyys- ongelmia. Terminologiassa "asunto-osake" on vain kasa papereita, jotka oikeuttavat hallitsemaan ao. tilaa / huoneistoa. Ja mitä suurimmalta osin teknisesti nämä "osakkeet" ovat pankilla panttina lainan vakuutena, helvetin monella "osakkeenomistajalla". Ja osakkeen"omistajan" ei voi yksiseen suhata kolhoosissa mielensä mukaan.

  Se osakkeen"omistajien" hehkuttama: Oma tupa -  Oma lupa ei kyllä toteudu omakotitalonkaan omistajilla. Valitettavasti ja onneksi viranomaiset on luoneet tiettyjä mekanismeja, jota laiksi ja asetuksiksi sanotaan ja niiden mukaan on heidänkin elettevä. Jos ja kun jonkun hyödykkeen hinta nousee, niin viimekädessä loppukäyttäjä siitä maksaa, oli asunnon omistumuoto mikä tahansa.
 
   Se iänikiunen valitus huoltoyhtiöstä tai siivousfirmasta loppuu heti, kun lyödään tarpeeksi rahaa tiskiin, halpaa ja hyvää kun ei löydy samassa paketista. Ja mitä tulee joutumisesta isomman valtakunnallisen pörssinoteeratun huoltoyhtiön "asiakkaaksi" yrityskaupan tai muun syyn takia, niin helvetin yksinkertaisella lauseella parilla tämmöinen "joutuminen" voidaan välttää . . .