maanantai 19. joulukuuta 2011

Verta pakkiin

  Niin se lääketiede menee eteenpäin, on ihmiseen laitettu jos jonkinlaista varaosaa ja lisäkettä, kuten tekoniveltä ja kumitissiä. Ja kohta alkaa näyttämään siltä, että ainoita vapaaehtoisia verenluovuttajia ovat luonnon armosta on hedelmöittymisikäiset naiset, jolla kuukausikierto toimii.
  Pienestä tipasta se alkoi siis keinoveren kokeilu, vain muutamasta millilitrasta. Ja tämä siis on tehty siviilipuolella, armeijan puoleltahan ei valu kaikkia innovatioita ulos.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Keinoverta+kokeiltu+ensi+kertaa+ihmiseen/a1305551640586 

  Ja tämähän tarkoittaa pitkässä juoksussa sitä, oma voittoa tuottamaton Veripalvelumme voi alkaa tuottamaan rehellisesti voittoa. Sillä tarkistamattomien tietojen mukaan tämän institution toiminta ei ole niin puhtoista, kuin saattaisi olettaa. Sillä toistaiseksi viimeisin julkitullut kohu tapahtui menneillä lumilla. Oli johtaja vähän ostanut konsulttipalveluja, ohi hallituksen ja pääsihteerin valvomattoman silmän. Ei edes uskottu omaa sisäistä tarkastusta, mutta lopputulos oli että hallitus erosi ja pääsihteeri Kumpula sai huomatuksen. Niin ne hiiret hyppii pöydillä, kun kissa ei ole vahtimassa.

 Ei veren luovutus ole ollut tai ole mikään huono bisnes, sillä amerikoissa maksetaan luovuttajalle noin 30 taalaa luovutuskerta ja vähän kun verta käsitellään, niin pussin hinta pompaa noin 600 taalaan. Suomessa sentään saa pullaa ja kaffetta, sekä muutaman lasin mehua . 
 Toki kun tuoretuotteesta on kyse, niin punasolut tulee käyttää mahdollisimman nopeasti, mutta plasma kestää paremmin säilytystä. Ja täällä kun on "tavallaan ylitarjontaa" veren jostain osasista, niin kansataloudellistahan se on myydä ulkomaille. Tietty täytyyhän kansaa patistaa luovutukseen, että sovitut kiintiöt tulevat täytetyksi.Saahan sentään putsatusta plasmasta maailmalla kuulemma sen 500- 800 euroa pussilta.