perjantai 1. huhtikuuta 2011

Olisi pitänyt julkaista aikaisemmin . . .

Uskomuksia ja vedätyksiä.

JulmaJJJulmaJJTorstai, 30.7.2009

Niin vaan mainosmiehet vievät ihmisiä, kuin pässiä narussa, jollekin hurahtaneille siitä on tullut oikein uskonto, nimittäin maa- ja ilmalämpö.
Saahan sitä maasta sitä lämpöä, mutta pitää mennä hiukka syvemmälle, kuin puuhastelijoiden vehkeillä, korkeintaan muutamia satoja metrejä alaspäin. Jos siellä sitä lämpöä olisi, niin mitä ihmettä kompressorilla tehdään siinä järjestelmässä ? ? ? Itseasiassa kysessä on vain ja ainoastaan käänteinen
pakastaminen. Toki eräänlaista ilmaston lämpenemisen hidastamista. Se tuotettu kylmä viedään maaperään / päästetään ilmaan ja kompuran tuottama lämpö
otetaan talteen. Niin yksinkertaista se vaan on. Muutama sata mertiä "keruuputkistoa" kun ei riitä edes pienen paskahuussin lämmittämiseen, paremman hyötysuhteen saa siitä paskan lämmöstä
Kauniaisissakin oli eräs insinööri, joka maalämmön hankki taloonsa, eipä ole miehen tarvinnut ennen heinäkuuta kaivaa ruohonleikkuria käytöön.


Yksinkertaisesti, kun on jäähdyttänyt pihansa alle termisen kasvulämpötilan.
Ja vielä nä uskovaiset luulevat keksineensä ikiliikkujan; kompresorin, joka ei tarvitse mitään huoltoa. Eräällä tapaa kyllä ovat oikeassa, onhan se ikiliikkuja siihen asti, kunnes kone leikkaa kiinni.
Ainoa hyvä, mitä ns. ilmalämpöpumpuista saa on kesäisin, viilennys ja kun viilennetään, jonkinmoisesti se myös kuivattaa ilmaa sivutuotteena. siksi sisäyksiköstä lähtee se tippaputki.

Toinen ihmeellisyys tai oikeammin tietämättömyys, kun taloja myydään ilmastoinnilla varustettuna. Ja kun sitten kysyy, missä se kostutus oikein on, niin huuli pyöreenä katselevät. Vähän kun mersua lähtisi ostamaan, mutta ladan kanssa kaupasta lähtisi, auto kun auto.
Itseasiassa määräyksissä on tarkaan määritelty, milloin voidaan puhua ilmastointikoneesta. Se on paljon enenmän, kuin pelkkä koneeliinen tulo/poisto, varustettuna suodatuksella ja lämmityspatterilla. Itseasiassa siinä sen lämpötilan lisäksi hallitaan myös kosteutta. Näilläkin ilmoilla, kun kosteus huitoo siellä 70% luokkaa, niin ilmastoidussa tilassa se on se, mitä halutaan/säädetty. Sama kääntäin pakkaskeleillä, kun ilma kosteus on vain luokkaa 20% niin jolloin kaivetaan niitä ilmankostuttimia kaapien kätköistä.

Edelleen, ties mistä syytä elää uskomus, että keskuslämmityspatteri on "rikki" jos ylhäältä se on kuuma ja alhaalta viileä. Kummasti moni sukupolvi on fysiikan tunneilla ollut nukuksissa tai lintsanneet niistä. Sen tuhannen kertaa on joutunut opettamaan . . . . . Kaveri sentään pääsi kerran helpommalla. Oli keikka sokean luokse, kilkutteli jakoavaimella patterien kylkeen. Ja kuulemma, kun muutaman päivän jälkeen kyseli, hyvin patterit ja termostaatit toimivat.

Ja kelle on edes pieni kiinnostus heräänyt tai oikeammin yleissivistyykseenhän sen pitäisi kuulua, niin ohessa melko hyvä linkki aiheesta; http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4mp%C3%B6patteri

Jostain kummasta syystä, ihmiset edelleen luulee, että talonmies on lämpöä lisätäkseen tai vähentääkseen, vääntelee ventiilejä lämppärissä. Haitekki kun aikaa sitten tullut kiinteistöhoitoalalle 80- luvulta alkaen. Nykyään kun pystyy säätämään mökkiä, vaikka Timbuktun lämmöstä. Samalla voi lukita ovet, välkytellä vaikka valoja halutessaan.
 Ei se firman atk- vastaava ole ainoa guru talossa, sitä tietoa kun löytyy sieltä kellarin puoleltakin. Halutessa pystytään vaikka mittaamaan paskapytylle istujien paino, ennen ja jälkeen. Kehitteillä meikäläisellä on pökäleen kuitupitoisuuden mittaus, jolloin pystytään optimoimaan huuhteluveden määrä. Ja meikäläinen ei ole edes insinööri, onneksi.

 Jk. Toki eräiltä osin jo tai jotkut voivat olla eri mieltä termeistä, mutta sehän on vain tavallaan sementiikkaa . . . asiat riitelee, henkilöt eivät.